Sparkvot & att börja med aktier

Nu har det blivit dags för mig att börja på den, i mitt tycke, roligaste delen av sparandet. Jag har mitt buffertspar lättillgängligt på ett konto med insättningsgaranti där jag också får en (mycket låg men ändå) ränta på mina sparade pengar. Nu vill jag också spara långsiktigt utöver det, och jag börjar i den ändan där jag bestämmer mig för hur mycket jag ska spara varje månad.

Sparkvoten innebär hur stor del av de pengar som kommer in som avsätts till sparande. Som exempel: om man tjänar 20 000 kr och sparar 1 000 kr av dem per månad blir sparkvoten således 1 000 / 20 000 = 5%.

Efter att ha läst runt på internet har jag kommit fram till att en vanlig rekommendation är att sikta på en sparkvot på 10%. I mitt fall skulle det innebära 2 400 kr i månaden. Jag vet med mig att jag kommer kunna avvara mer än så, vilket förstås känns skönt. Tänker att jag MINST ska spara 4 000 kr per månad, det vill säga nästan 17%.

Planterade pengar

Som tidigare nämnt vill jag ju att pengarna ska växa. Att bara ha pengarna på ett konto utan ränta innebär i praktiken att man i längden förlorar pengar. Varför? Jo, i och med inflationen så räcker pengarna till mindre och mindre saker ju längre tid de ligger där och väntar.

Det har blivit dags för mig att börja spara i aktier. Det känns som en djungel och jag måste erkänna att jag faktiskt är lite rädd. Föreställer mig att jag sitter och chansar med mina pengar och förlorar allting i en börskrasch eller något. Men min erfarenhet säger mig att rädslor av det här slaget går att bota genom att läsa på och skaffa sig mer kunskap. Det finns många böcker i ämnet att låna på biblioteket till exempel. För att inte tala om den uppsjö av information man hittar genom en googling.

När man ska köpa aktier verkar det vara vanligast att ha ett investeringssparkonto (ISK) eller ett ”vanligt” konto. Skillnaden på dem är bland annat att om man har ett ISK skattar man enligt en schablon på sitt innehav varje år och på ett vanligt konto skattar man på vinsten vid försäljning. Vad som lönar sig mest för olika människor varierar så det behöver man själv ta ställning till vad som passar en bäst. Jag har valt att öppna ett ISK hos Avanza. Har dock inte köpt några aktier än. Tänkte skriva vidare om det i nästa inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *