Att köpa aktier

Att faktiskt gå till handling och köpa aktier är något jag tycker har känts väldigt nervöst, men också något jag känt som ett måste för att även jag ska kunna få mina pengar att växa på sikt. Jag har läst runt på nätet, men också i några olika böcker (som jag kommer dela med mig av i nästa inlägg), för att skapa en plan för mitt aktiesparande.

Det jag uppfattat av min research är att man inte bara ska köpa aktier på måfå (såklart), man ska koncentrera sig på ett lagom antal aktier, och investera i dem kontinuerligt. Vad ett lagom antal är avgörs av hur många bolag man ”har tid” att sätta sig in i. Det gäller att läsa på om de bolag man överväger så att man själv bildar sig en uppfattning av deras produkt och hur de kan prestera framöver. Personligen startade jag med 5 aktier i min portfölj, men statistiken visar att avkastningen stiger med antalet aktier i portföljen, så jag planerar att utöka mitt antal när jag övat mig ett tag med det jag redan köpt. Bäst avkastning får man om man har fler än 12 aktier.

Aktier

Det är också viktigt att sprida riskerna genom att köpa aktier i flera marknader. Att bara rikta in sig på en marknad är riskabelt eftersom att om något går snett på den marknaden drabbar det troligen hela ditt innehav, medan om du har aktier även i andra branscher blir du bara delvis negativt påverkad. Att ”inte lägga alla ägg i samma korg” är därför ett bra måtto att använda sig av.

Mitt mål med aktiesparandet är som sagt att spara långsiktigt. Pengarna jag köper aktier för har jag inte tänkt röra förrän om många år. De pengar jag kan tänkas behöva inom en överskådlig framtid har jag därför i mitt buffertsparande som jag skrivit om tidigare. De 4000 kr som jag minst tänkt avsätta till mitt långsiktiga sparande varje månad för jag över till mitt konto på Avanza där jag sedan använder dem till att investera i de aktier jag redan har i min portfölj. Jag sitter alltså inte och letar efter nya aktier att köpa varje månad utan köper bara mer av det jag redan har och ökar mitt innehav. Det innebär ju också att jag inte aktivt sitter och försöker pricka in att köpa när aktierna är billiga. Ibland kostar det mer, ibland mindre. Enligt Avanza har sparare som månadssparar på det här viset högre avkastning än de som inte gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *